KazaloKazalo  Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov  Registriraj seRegistriraj se  PrijavaPrijava  
Together we are stronger.
 

 
Les Miserables
♥ hakuna matata


avatarŠtevilo prispevkov : 60
Online od : 05/06/2013
Starost : 23
Kraj : Broadway, NYC
Obsession : Johnny Depp, Sierra Boggess, theater

Poglej uporabnikov profil

Čet Jun 06, 2013 5:03 pm


NesrecnikiL. 1815, Toulon/Digne: Po 19 letih na prisilnem delu policist Javert končno izpusti zapornika 24601 - Jeana Valjeana, zaprtega zato, ker je ukradel kos kruha za sestradanega sestrinega otroka. Valjean skuša priti v Digne, toda zaradi preteklosti ne dobi ne hrane ne prenočišča ne dela. Obupani nekdanji zapornik zato ukrade srebrnino edinemu človeku, ki z njim lepo ravna, škofu Myrielu. Toda ta ga stražnikom ne izda in mu celo pusti srebrnino, da se Valjean lahko postavi na noge.

L. 1823, Montreuil-sur-Mer: Minilo je osem let in Valjean, ki je prekršil pogojni izpust in se predstavlja z drugim imenom - g. Madeleine, je ugleden meščan, tovarnar, celo župan mesta. V mestu pa se pojavi Javert, zdaj povišan v policijskega inšpektorja. G. Madeleine se mu zdi sumljiv in ga celo prijavi, da je Valjean, vendar si pozneje premisli. Medtem Fantine, ena od delavk iz Valjeanove tovarne, izgubi službo. Ker mora skrbeti za nezakonsko hčerko, ji ne preostane drugega, kot da proda lase in zobe in začne prodajati tudi telo. Ko se spre z eno od strank, jo Javert hoče zapreti, toda župan zahteva, da jo odpeljejo v bolnišnico. Javert pove Valjeanu, da ga je zmotno imel za pobeglega zapornika, in mu pojasni, da so pravega krivca že prijeli. Valjeanu vest ne pusti, da bi za njegove grehe plačal nedolžen mož, zato na sodišču prizna, kdo je, nato pa se vrne v bolnišnico k Fantine. Fantine tam umre, še prej pa Valjeana prosi, naj skrbi za njeno hčer. Ta pobegne pred Javertom in odide po deklico. Cosette živi v krčmi pri zakoncih Thénardier, ki z njo ravnata kot z deklo, medtem ko svojo hčer Éponine neizmerno razvajata. Valjean jima plača za otroka in ga odpelje v Pariz, pri tem pa komaj pobegne Javertu, ki mu je za petami. Pogoltna zakonca Thénardier pa ugotovita, da bi za deklico lahko iztržila veliko več.

L. 1832, Pariz: Mine še devet let in v mestu vse bolj vrši. Revščina je neizmerna, edini človek, ki ima razumevanje za reveže, general Lamarque, pa je na smrtni postelji. Skupina študentov pod vodstvom Mariusa in Enjolrasa, ki se jim pridruži še nabriti mali potepuh Gavroche, naklepa vstajo. Med njimi je tudi prikupna Éponine, zdaj odrasla in nič več razvajena smrklja, ki je nesrečno zaljubljena v Mariusa. Toda Marius se zagleda v prikupno Cosette, ki jo po naključju sreča na ulici. Med njima vzplamti ljubezen na prvi pogled. V Parizu je zdaj tudi Javert, ki sreča Valjeana, vendar ga ne prepozna takoj. Éponine Mariusu obljubi, da mu bo pomagala poiskati lepotico, ki mu je ukradla srce, čeprav se njeno ob tem para. V Pariz pa ni prišla samo Éponine, temveč cela družina Thénardier, ki se zdaj preživlja na ulici z goljufijami in krajami. Oče Thénardier hoče oropati Valjeanovo hišo, ta pa, prepričan, da ga je Javert spet našel, začne kovati načrt, da bo s Cosette pobegnil v Anglijo.

Medtem general Lamarque umre in študentje odidejo na barikade. Javert je med njimi pod krinko, predstavlja se za enega od upornikov, toda Gavroche ga prepozna in Javertu so štete ure. Uporniki bi ga zagotovo ubili, če mednje ne bi prišel Valjean, ki je spoznal, da je Marius Cosettina velika ljubezen, zato hoče fanta obvarovati na barikadah. S pretvezo, da bo Javerta ubil, ga izpusti. Medtem ponesrečen strel sproži spopade, v katerih že na začetku padeta Gavroche in Éponine. Upor je zatrt, le Valjeanu uspe rešiti ranjenega Mariusa. Med begom naleti na Thénardiera, ki Mariusu ukrade prstan, in na Javerta, ki je razklan - po eni strani ga žene dolžnost, po drugi pa ga pekli, da mu je nekdanji kaznjenec rešil življenje. Dilema je pretežka, da bi jo prenesel ali razrešil, zato si raje vzame življenje.

Marius počasi okreva, ne ve pa, kdo ga je rešil. Njegova zveza s Cosette je vse trdnejša in ko Valjean vidi, da je dekle v dobrih rokah, Mariusu zaupa svojo preteklost in izgine, da Cosette ne bi bila osramočena, če bi ga končno ujeli. Marius in Cosette se poročita, na svatbi pa se pojavita zakonca Thénardier, ki vesta, kje se skriva Valjean, toda podatek sta pripravljena le drago prodati. Marius zagleda svoj prstan, ki ga je izgubil na noč pokola, in spozna, da mu je življenje takrat rešil Valjean. S Cosette odhitita v samostan, kjer v samoti preživlja zadnje dneve, in sta ob njem, ko umre.

Veliko let pozneje se Parižani končno množično vzdignejo in rodi se nova republika. Na ogromnih barikadah je na tisoče ljudi, med njimi pa zmagoslavno prepevajo tudi duhovi Enjolrasa in študentov, Gavrocha, Eponine, Fantine in Valjeana.

_________________
Nazaj na vrh Go down
 

Les Miserables

Stran 1 od 1

Permissions in this forum:Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
• Sweet Magic. N E T • :: disconnection :: watching & reading :: theater :: musicals-